Bildbluffen, Klätterbilder avslöjar!

Inte riktigt så drastiskt som det låter utan helt enkelt en liten steg för steg i bildbehandling eller iallafall snabb retuschering av bilder. Det hela håller sig på en ganska grundläggande nivå så är man lite mer initierad så kan man gäspande surfa någon annanstans.

Programmet jag använder är Photoshop CS4, det funkar lika bra med vilket Photoshop som helst, har man Elements är jag inte hundra på att alla alternativ finns tillgängliga. 
Vi börjar med första bilden, den är direkt ur kameran, fotad i RAW, kameran är inställd på medel i kontrast/skärpa/mättnad.

Vi ser nu att bilden är ganska underexponerad. Fockstaskogen bjuder inte alltid på så mycket ljus och för att slippa kräma upp ISO fotar jag gärna aningen underexponerat för att få ner slutartiden. Generellt tycker jag det är lättare att få ett snyggt resultat när man ljusar upp en bild kontra mörkar ner högdagrar. Nu har det iofs ändå blivit lite rörelseoskärpa men inte så mycket att det stör mig iallafall. Raskt påbörjas arbete i Photoshop.

Först ut att fixas är exponeringen. Camera raw i Photoshop är ett väldigt smidigt verktyg för lite enklare retuschering och via det har jag nu dragit upp exponeringen för hela bilden ett steg och efter det använder jag Adjustment brush för att mörka ner bakgrunden med en fjärdedels exponering. 

Vi fortsätter. Nu är det i princip fri lek med kontrast och mättnad. Kontrasten är uppdragen till +40, Black ökad två-tre steg, Clarity är ökad något och slutligen Saturation som enligt ryktena bara skall öka mättnaden där det behövs, alltså inte i hela bilden. Slutligen slänger jag på lite vinjettering för att det är lag på det om man är amatör (syns först på nästa bild).

Så, sista handpåläggningen, skala ner bilden. Jag brukar använda 650 pixlar på längsta stället, alltså i det här fallet höjd 650. Ju mindre, ju skarpare kommer en skitbild se ut på skärmen. Sist men inte minst, skärpa. Jag använder Smart sharpen, radie 0,4, mängd ungefär 100. I det här exemplet har jag dessutom lagt på Blur i ett duplicated layer och sedan maskat fram skärpa bara där jag vill ha den.
Allt som allt tar det hela ungefär 5-6 minuter per bild. Om det är snyggt är en helt annan fråga som förtjänar ett eget inlägg.
Vill man se bilderna i full storlek klickar man här.

8 svar på ”Bildbluffen, Klätterbilder avslöjar!”

 1. Tres´intressant! Själv har jag ingen tillgång till photoshop eller what so ever, så det blir de allra enklaste bilder, och ju heller inte lika fina bilder. Det är som med brödbaket, det kan bli bra med manuell knådning av degen, men antagligen inte lika bra som med hushållsassistentens hjälp..

  /Annabel

 2. Fint förklarat. Men bluff är väl att ta i. Fotografer har alltid jobbat med kontrast, mättnad och färger, även på den analoga tiden (fast det kanske var bluff redan då…?).
  En större ”bluff” är det i så fall att IKEA tar många av sina katalogbilder helt och hållet utan kamera!

 3. Absolut, bluffretoriken är gammal hederlig kvällstidningslingo för att lura hit läsare. Kommer fortfarande ihåg hur chockad jag blev när jag första gången läste om hur man kunde trolla i ett mörkrum och att dokumentärfotografer gjorde det.

  Det här med IKEA låter spännande… klipp och klistra i dator eller? Då har jag nog snart material till att klippa ihop en splojrans utesession utan att lämna soffan.

 4. Påminner mycket om mitt arbetsflöde. Men jag går mer och mer över till Lightroom och gör alla justeringar i råkonverteraren.

  Dina kontrast- och färgjusteringar är inte bildbluffande, men användande av blurring är tveksam enligt strikta ”manipulationslagar”:

  http://www.fotosidan.se/cldoc/2599.htm

  Fredrik (crimp.se)

 5. Okej… har inte provat Lightroom men om jag förstått det hela rätt är Photoshops konverterare tagen direkt från Lightroom? Tycker också det är mycket smidigare att fixa allt i konverteraren, i princip bara storlek och skärpa jag gör i själva Photoshop nu för tiden. Speciellt efter funktionen med uppljusning/nedmörkning av delar av bild… färdigmaskat så att säga.

  Ahhh Fotosidan, min absolut starkaste hatkärlek på hela nätet. Alltid mycket läsvärt där men också alltd VM i överarbetade bilder… tack för länken dock!

 6. Ja Lightroom kör sammakonverterare. Skillnaden är att man enklare fixar många bilder på rad. Man sorterar, väljer och fixar till många bilder samtidigt. Men för mer kreativt petande behövs PS.

  Förstår inte varför fotosidan skulle vara känsligt. lurkar du bara? Kliv in i matchen, det behövs mer klättring där.

 7. Jag kan också rekommendera LR om du redigerar mer än enstaka bilder. PS behövs för masker och mer komplicerade redigeringar.

  Vilken kamera använder du? Så länge jag inte behöver bilderna i jätteformat, tycker jag det är bättre att höja ISO och ha kortare slutartid än att behöva redigera i post. Brus blir ok så länge exponeringen är bra (Nikon D300).

Kommentarer är stängda.