Dogma

Någonting väldigt trevligt är att en helt vanlig torsdag vara ledig, bouldra lite på låt säga Långholmen, redigera någon bild eller två. Mest ta det lugnt på det hela taget.Man skulle kunna använda the L-word men jag försöker motstå frestelsen. Någonting inte riktigt lika trevligt är att sitta på jobbet på en lördag, se hur torrt och uppehållsvädrigt det är ute och känna hur EFOB står där ute i Focksta och hånar mig med all sin friktion.

Fördelen med att jobba helg är att man har gott om tid att uppdatera sig på lite hemsidor och leta klättringsporr.

It’s porn. Foto av Keith Ladzinski

När det kommer till klättringsfotografering är det väldigt sällan man stöter på något som sticker ut. Fotograferingen har oftast en känsla av dokumenterande över sig, välexponerat och med stundtals intressanta eller sköna kompositioner men oftast utan någon nämnvärd känsla. Att frossa i konstgjort ljus är en klassisker, en synd som jag själv gjort mig skyldig till vid upprepade tillfällen. Vart vill jag komma med det här då? Jag undrar helt enkelt om klättring är väldigt svårfotat eller om klättringsfotografer (nu talar jag om professionella) helt enkelt inte är speciellt artistiskt drivna. I princip alla bilder känns stöpta i samma form och det hade varit väldigt intressant att se hur en fotograf som inte klättrar själv skulle fotografera sporten.

En fotograf som jag hittat på sistone är Tim Kemple. Kemple klättrar också, bland annat har ni säkert sett honom soloklättrandes gigantiska boulders i Dosage III. Kemple fotograferar även mode och lite annan sport och det lyser på något sätt igenom även i klättringsbilderna. Bästa jag hittat hittills men inte riktigt vad jag letar efter.

Eftersom jag inte lyckas hacka Kemple’s hemsida och sno en bild får ni kolla själva här. Sidan innehåller inte bara klättringsbilder, men det kan vara nyttigt. Glöm inte att kolla bloggen också.

Sen får jag väl hålla tummarna att det snart kommer någon dansk som under en tung rödvinsfylla skrapar ihop ett manifest som förändrar allt som har med klättringsfotograferande att göra.