Haute Couture

I senaste veckomejlet från Addnature presenteras en av vårens största nyheter. Houdinis huvtröja Powerhoudi kommer nu i eurotrash-färgen ”tropical green”. Det hela känns väldigt spännande och hade det inte varit för det faktum att det är en huvtröja ,och inte en piké, så skulle den alltså gå hem precis lika bra på klippan som på rivieran. En egenskap man kan sakna hos de flesta klätterplagg. Det är kul med klättringsmode, eller kanske snarare bristen på klättringsmode.

 

Eurotrash våren 08
Som alla subkulturer har även klätterkollektivet sina givna attribut, ofta i form av kläder så länge man inte kan komma nära nog att se de flådda fingertopparna. I ena änden av skalan hittar man gympabrallorna från högstadiet som man i panik rotat fram när man insett att man för första gången på tio år faktiskt skall ägna sig åt fysisk aktivitet utomhus. Sedan glider det lite långsamt förbi Haglöfs,Tierra (som de lite mer friluftsmässiga klättrarna bär) till helkitat från Marmot, Arcteryx och Prana. Givetvis sitter mössa i årets färg alldeles lagom snett längst upp som krona på verket.
En sån här skön dude blir du i Prana.

Ett ämne som ofta nämns i samma andetag som klättrare och kläder är avsaknaden av kläder. Den bara överkroppen. Från dag ett på klättergymmet fattar man att här är äntligen en träningsform där killar kan umgås lite lagom halvnaket utan att vara förvisade till en bastu eller pool. Jag har svårt att minnas någon annan sport jag sysslat med där man så ohämmat och utan risk för glåpord kunnat fronta sin bara bringa som en trofé för omvärlden att beskåda.
Två sköna grabbar pustar ut efter ett hårt boulderpass.
Avslutningsvis, vad skall jag själv utöka garderoben med i vår då? Tja, det lutar nog ändå åt en skön huvtröja i medelhavsfärg.Kanske en ny mössa också, den gamla är ju så… fel.