Hemkomsten

Tillbaka från Albarracin igår och tänkte skriva en rad eller två om stället. 

Vi flög till Madrid för att sedan köra upp till Albarracin, själva bilturen tog väl ungefär tre timmar. Gillar man djurtransporter så är Ryanair från Skavsta till Valencia ett bra alternativ och om jag inte höll kartan upp och ner blir det bra mycket närmare att köra från Valencia. Väl på plats finns det lite olika alternativ till boende. Vi hyrde en lägenhet via Los Aperos. Lägenheten höll mycket hög klass även med svenska mått mätt, dock är kanske priset lite i överkant (140 € /natt) även om det fanns plats för fem personer. En bonus med Los Aperos är lägenhetsförevisaren Tomas som får Basil i Falwty Towers att framstå som en rohypnolzombie. Det finns en camping utanför byn som vi aldrig kollade in men de hyr ut stugor för 60-65 € per natt enligt några smålänningar vi träffade på plats. En tjuvvariant som spanjorerna verkar köra på helgerna är att campa på den stora parkeringen vid blocken. Det är dock helt förbjudet och inte så populärt om det upptäcks antar jag.
Albarracin
Själva byn i sig är en europeisk medeltidsby av det pittoreskare slaget. Smala gränder, skeva hus… alla som rört sig i sydeuropa vet. Generellt så kan man säga att ingen talar engelska, det fanns dock engelsk meny på några av de ställen vi åt på. När det gäller maten så är ett hett tips att skippa restaurangerna i den gamla delen, det som kommer in på tallriken skulle få vem som helst att ställa till med en scen om det var på en svensk restaurang. Det matstället vi tyckte bäst om var El Roso som ligger vid den stora parkeringen mittemot puben El Molino del gato. El roso serverar tapas av olika slag och allt vi fick in var bra. På helgen hade de dessutom några lite större grytor man kunde beställa.
Vidare på temat mat så har den lokala slaktaren en serranoskinka som är värd att dö för. Runt hörnet från slaktaren ligger byns bageri (Panaderia) som har färskt bröd alla dagar utom söndag. Ett tips är att hänga på låset vid halv tio när de öppnar för det blir snabbt kö, på lördagen var det absurt lång kö. Det finns också två supermercados i byn men de har inte mycket man vill ha.
Brödkö

När det kommer till anledningen vi var där, klättring, så finns det ingen komplett förare. På Boulderalbarracin finns en förare över tre sektorer, dock är den inte helt komplett ens när det gäller dessa. På puben El Molina del gato finns några klättertidningar som innehåller en del tips annars gäller det att fråga de lokala klättrarna, oftast kan man få ett gradtips iallafall. Av de sektorer som vi provade var sektor Techos överlägset bäst. Alla sektorer innehåller bra problem men Techos är fullkomligt nerlusat med inbjudande linjer. Om jag skulle ge mig på att beskriva klättringen i lite svepande ordalag så är det mer kropp än fingrar och slopiga urtoppningar. En annan sak med urtoppningarna är att många problem slutar på en hylla sisådär 3-4 meter upp eftersom blocket sedan fortsätter upp emot ett tiotal meter, detta kanske kan kännas lite jobbigt för folk som har stort behov av urtoppning för att känna closure. När vi klättrade höll vi oss mest i registret 6a-7a och då var det mesta brant på bra grepp. Graderna brukar sägas vara softa i Albarracin och nog tickar man på snabbare här än hemma men återigen är det mycket överkropp, är man stark i armarna och har en gnutta teknik så glider man igenom problem utan att offra mycket fingerstyrka.
Blockhav

Jämfört med andra områden så vet jag inte riktigt var Albarracin placerar sig, helt enkelt för att jag inte har mycket att jämföra med. Det är roligare än Kjuge, dock så är det mer utspritt. Enligt några engelsmän vi träffade där så var det ”rubbish” jämfört med fontan vilket kanske är den intressantaste jämförelsen. Utvecklingspotentialen verkar dock helt enorm när man ställer sig på en höjd och tittar ut över omgivningen. Personligen kommer jag nog invänta lite fler sektorer innan jag åker tillbaka, i ärlighetens namn hinner man igenom väldigt mycket på bara fyra dagar dock med reservation för sektor Techos där jag lätt skulle kunna lägga en vecka.
Techos
Om inte annat så kan man åka dit för att äta skinka. Här är lite bilder.