I shit on you

I slutet av 80-talet utvecklade den amerikanska militären ett nätverk vid namn Arpanet, föregångaren till dagens internet. Tanken bakom projektet var att tillhandahålla ett decentralicerat nätverk som skulle vara tämligen svårt att slå ut i en krigssituation. Med andra ord så skulle man under intensivaste atombombsregn fortfarande kunna upprätthålla de basala funktionerna: spridning av pornografiskt material och anonymt avsänt skvaller.

Som kulturimperialister av rang har givetvis amerikanerna lyckats sälja in denna ”fluga” till resten av världen under förevändningen att det även kan existera forum rörande päronträdsympning.
Internet

När det gäller de grundläggande funktionerna skall Klätterbilder idag bena lite i den ena delen, anonymt avsänt skvaller, eller mer specificerat anonymt avsänd kritik. Det roliga med internet är ju att man kan pissa på allt och alla utan att behöva stå till svars. Inom klättervärlden finns det dock även tämligen oanonym kritik, hela kritikträdet kan brytas ner i följande subgrupper:
Den ofrivilliga dissaren: En internetanvändare som inte riktigt hängt med från början. Har lite svårt att tolka de subtilare budskapen i texter och är själv helt oförmögen att förmedla komplexa saker som t ex ironi utan att använda 1-3 smileys per mening. Första gången den här personen var inne på en chat var säkerligen caps-lock intryckt och kritiken ”Sluta skrika!” besvarades med ”VADDÅ SKRIKA? VAD MENAR NI”. Personen är oftast godhjärtad på gränsen till naiv och vad som från början var menat som en rolig blinkning eller ironisk kommentar brukar som regel framstå som hån,mobbing eller hets mot folkgrupp. Den ofrivilliga dissaren hittas oftast på större sidor med hög snittålder. Hat uppstår när personen förvillar sig till yngre forum.
Den professionella dissaren: En egen blogg/hemsida är ett måste för den professionella. Under täckmanteln  ”Här är mitt klätterliv” sågar den professionella dissaren allt som rör sig. Bloggen är en bananrepublik och dissaren dess självklara propagandaminister. Den professionella skall dock inte förväxlas med ”besserwissern” som beskrivs nedan. Nej det här handlar om en svårtillfredställd conaisseur som vet att det kan vara bättre, det skall vara bättre. Oftast någon annanstans. Den professionella känns oftast igen på ett bra språk gärna på gränsen till det akademiska. En sammanfattning lyder: Bloggvärldens Johan Croneman, dock oftast med större självinsikt, herr Croneman har kanske snålat mer med sina terapitimmar.
Den anonyme dissaren: Den anonyme har satt prestige i att alltid kommentera anonymt, likt egyptens gräshoppor drar de från kommentarfält till kommentarfält och gnäller värre än en syjunta i Cork under potatissvälten -1846. Den anonyme kan delas upp i ytterligare två subgrupper:
Besserwissern: En man, för det handlar oftast om en man, som har varit med länge. Så länge att han kan berätta alpina skrönor om hur han tillsammans med Ötzi brukade bestiga Matterhorn i bara kalsonger gjorda av kaninhud, om någon undrar så kliar kaninhud. Oftast följer en svans av yngre besserwissrar som trots ringa ålder vet allt. Typiska kommentarer är: ”Den är knappast 7b+”, ”Det var INTE han som gjorde den först”.
”Max 7b säger han”
Fjortisen: En ungdom eller en vuxen med ungdomligt sinnelag. Har egentligen aldrig något att säga men är otroligt fascinerad av hur varje tangenttryckning genererar ett tecken på skärmen. Typiska kommentarer: ”Är ni bättre själva eller?” , ”Fan va blåst” eller bara något könsord som känns lagom pirrigt att sätta i pränt.
Som den uppmärksamme läsaren noterat har jag som vanligt smygt in min lilla brasklapp, jag är alltså inte gnällig, nej,nej,nej… jag är en connaisseur.

5 svar på ”I shit on you”

  1. Välkommen tillbaka, nu hoppas vi att inspirationen håller i sig.

    …men visst var det väl på Cern som internet ”uppfanns”? Inför arbetet med den gamla lilla partikelacceleratorn? Nu har jag inte idats googla så var så god att håna min okunskap, eller slöhet om jag är ute och cyklar.

    //Mer eller mindre anonym dissare.

  2. Ah, men då vi hade ju båda en hel del rätt kan man säga. Den bästa kunskapen är kunskap förvärvad genom hörsägen. Ungefär som Wikipedia.

Kommentarer är stängda.