Kan du skriva lilla vän?

Dave Macleod ,en personlig favorit, skriver i ett blogginlägg om hur dagens klättertidningar har changerat de senaste åren. Den tidigare funktionen som nyhetsförmedlare är,efter internets intåg, som bortblåst menar Macleod. Nyheter läser man nu på nätet samma dag som de inträffat, gärna komplett med bilder och video dessutom. Detta lämnar tidningarna med en enda sak som de faktiskt gör bra: att skriva artiklar. Eller gör de det bra? Okej, det var en överdrivet retorisk fråga.


I veckan var jag nere och bläddrade i Press stops utbud av klättermagasin. Veckans mest deprimerande 10 minuter kan jag nog sammanfatta det hela som. Först upp var brittiska Climb och Climber. Climber frontade med en svartvit spricka. I senaste inlägget hyllade jag brittisk trad-klättring. Men på någotvis gör den sig lite bättre på film, med skickliga klättrare på hårda leder. Brittisk stillbilds-trad a la Climber ser tråkig ut på ett sätt som för tankarna till husvagnssemester och flintastek. Kittlande rubriken ”Learn to climb tufas” räckte inte riktigt för att vinna mig. Climb kontrade med ”How to climb aretes”. Ett måste att läsa? Nja inte den här veckan iallafall. Amerikanerna i Rock & Ice håller en hög nivå på sina bilder, tyvärr måste man plöja igenom 30 sidor reklam mellan varje schysst bild. Dagens ris (ja, jag delar ut dagens ris för jag är gammal) går till Urban climber. Kamratposten på LSD sammanfattar den.

Dagens ris

Så vad lämnar det här då? Vertical och Alpinist. Detta är verkligen klättringsjournalistik. Välskrivet, bra fotat och allt paketerat utan att ta till en telefonkatalog reklam. MEN just nu är det vinter och det innebär att båda tidningarna är späckade med isfall i fyrtio nyanser av blått. Inget köp.

Internet är tydligen ingen fluga och en sida som 8a borde egentligen i en handvänding kunna ersätta ett dussin klättermagasin. Med en professionell AD och lite frilansjournalister som förser sidan med riktiga artiklar skulle jag definitivt hänga där oftare. Community-delen av sidan har ju redan fått klättrare från hela världen att flockas. En sida som verkligen ligger i framkant med internetpublicering är Momentum. Hög kvalité på både material och sida. Tyvärr ligger de lite väl långt fram i sitt koncept eftersom de ganska nyligen börjat ta betalt för sin ”premium”-avdelning.

Annars då? Tja Britta Perssons nya skiva är bra. Högst upp på filmer-att-se-listan ligger franska Persepolis som jag faktiskt skall se NU.

Bra