Konsten att underhålla

Klätterfilmer brukar ganska konsekvent följa samma dramaturgi. Ett styck stjärna med en eller flera sidekicks ger sig på ett område. Området innehåller oftast minst ett problem, eller en led, som beskrivs med ord som ”episk”, ”magisk”, ”perfekt” eller för att citera Bigupproductions senaste alster ”it’s a king line”.

I sin heroiska kamp mot det underbara problemet måste stjärnan harva sig igenom ett antal mindre hårda problem för att slutligen , efter tonvis av kvasifilosoferande kring den mänskliga förmågan att psykiskt och fysiskt anpassa och förändra sig, besegra sitt projekt. Därefter följer den obligatoriska scenen där stjärnan med uppåtsträckta armar i motljus känner segerns sötma och högt deklarerar att ”this is what’s it all about”. En lite lyxigare variant är att upprepa det här konceptet flera gånger i samma film med olika områden.
Posterboy nummer ett i den här genren är givetvis Chris Sharma som med sitt blyga,pojkaktiga leende skickar vilt i film efter film. Ingen skulle nog få för sig att kritisera Sharmas klättringsförmåga, inte heller jag, men måste han vara så… i brist på andra ord, amerikansk? I Bigups’ senaste projekt Dosage V som är planerad att lanseras under våren har man gett mindre sockersöta Jason Kehl chansen att skrika lite.
.
Sockersöt?
Trailern som man hittar här visar att amerikaner inte kan klättra utan att skrika, och skriker man inte när man klättrar så står hela entouraget bakom och skriker så det skorrar i micken. Det hela blir komiskt på ett minst sagt ,antar jag, ofrivilligt sätt. Dosage V kommer jag att kolla på med ljudet avstängt.
Ingen regel utan undantag och här heter undantaget britter. Här snackar vi om folk som verkligen inte ser ut,låter eller klär sig som amerikaner. Första exemplet på det här är gamla Hard Grit som visar klättrare på leder som amerikaner skulle behöva 30 minuters extramaterial för att förklara hur extremt farliga de är. Handsvettsframkallande är det minsta man kan säga. På senare tid har Dave Macleod förvaltat den här traditionen tillsammans med Hotaches i filmer som E11 , som i och för sig följer ovan givna dramaturgi men lyckas med en lite mer nyanserad bild av ”klättrarens själ”, och nu senast Committed vars trailer utlovar mer godis i samma genre som Hard Grit. En annan skön kille ,som tycker dödsskräck alltid skall vara närvarande i klättring, är Dave Birkett som flexar lite förmåga i Set in stone.
Avslutningsvis så tipsar 8a om en ny film som släpps i Mars.Filmen är gjord av Laurent Triay och trailer hittar du här. Verkar den lovande? Inte direkt… jag förutspår move efter move till tråkig musik och dessutom måste DWS vara det absolut segaste som finns att titta på just nu.Jag skall lägga mina pengar på Committed.