New shoes

Det är inte bara Leo i Twin Peaks som har dille på nya skor. I tisdags var det dags! Efter att under en längre tid ha kunnat skönja hur höger stortå ,likt en asfaltsblomma, sakta men säkert ätit sig ut genom mina älskade Testarossa, slog jag till och köpte mig ett par Solution, även de tillverkade av La Sportiva.

Nu tänkte jag försöka ge mig på något av en recension även om modellen iofs inte direkt är ny. Enligt La Sportiva är den utvecklad specifikt för bouldering, med en agressiv tå och ”deep heel cup” vilket skall ”ensure maximum flexibility when hooking, on incuts and overhangs”. Mycket snack, och det kan man ju förvänta sig när den skall säljas för ca 1400 kr.

Så hur funkar den då? Jag har bara hunnit köra två inomhuspass men än så länge är förväntningarna uppfyllda. Passformen är exceptionellt bra, precis som Testarossan har den ett slags stöd precis vid trampdynan vilket avlastar fotvalvet när man kröker foten i skon, underbart skönt för någon som mig med tämligen platta fötter. Hälen sitter tight och lösningen med hela hälen i ett stort gummistycke istället för Testarossans mix mellan läder och gummi gör att hälkrokar sitter som aldrig förr med minimal risk att foten skall kunna röra sig inne i skon. Tån fungerar också bra, men skiljer sig nog egentligen inte så mycket mot andra skor med samma agressiva vinkel. Att skon är av toffelmodell är ett klart plus, ingen jobbig plös som viker sig mot lilltån och sågar sig igenom huden när du klättrar.

Så får skorna dig att klättra bättre då? Om du ofta har problem med att hitta skor som sitter tight kring hela foten finns det nog en möjlighet att de här skorna faktiskt hjälper dig en hel del. Men annars är nog svaret nej, det är inga revolutioner här utan snarare finjusteringar av ett redan bra koncept. Om jag återigen jämför med Testarossa så är Solution bekvämare, där Testarossan klämmer åt rätt på ett par ställen (framförallt tå och trampyna) lyckas Solution hålla hela foten i ett järngrepp utan medföljande panikkramp i foten. Jag skulle också kunna jämföra med mina äldre Scarpa men den jämförelsen tjänar ingenting till då det enda de gjorde var att förvandla mina fötter till något man borde hitta längst ner på Quasimodo.

Är de värda pengarna då? Det är väl som vanligt en fråga om vad man tycker är rimligt för ett par klätterskor, 1400 är lite väl styvt men de extra kronorna känns faktiskt. Struntar du i prislappen så köp, annars tar du en billigare modell och klättrar minst lika bra med den.