Nybyggarna

Igår var det dags för ett nytt kapitel i Klätterbilders historia. För första gången skulle vi inte bara parasitera på den redan Creosotetjocka Uppsalaboulderkroppen utan utöka, ja kanske förära den rent av med ett par tre nya problem. Ett litet mintkex till skulle man kunna säga.

Johan, som har lite av självplågarens själ, hade vid ett blodsmakskonditionspass för en tid sedan fått ett block inom synhåll, ett block som verkade värt att inspekteras närmare. Sagt och gjort, en stålborstehandling på Bauhaus senare stod vi framför ett styck hyfsat hög arete och konstaterade unisont: ”Där är ju rätt mycket grepp”.
Efter att under en halvtimme ängnat oss åt mer kroppsarbete än under de senaste 20 åren sammantaget så stod den där, rensad, kritad och bara väntandes på en bestigning. Om det blev bra? Jag skulle lagom ödmjukt säga att Uppsalas finaste 6b+ skapades igår. Graden är lite mellan tummen och pekfingret men det kvittar för den här kommer vara obligatorisk på alla Uppsalaklättrares ticklist. Sköna grepp, fina moves och en minst sagt kittlande urtoppning. Mina damer och herrar, Klätterbilder presenterar Skyguide ss 6b+:
Underbar
 
Nu kanske det låter lite som nybörjarentusiasm men det är det inte. Vi borstade sen upp några problem till som är klart klättervärda, ni kan se dem här nedan.
Fleurs du mal 6c+
Första movet avklarat på Bonjour Tristesse 6c+
 
Rent teoretiskt skulle det här kanske kunna varit gjort innan, men isåfall var det mycket länge sedan och källor högt upp inom Uppsalas windsurfingklubb bekräftar att det inte klättrats här på 80-talet eftersom citat: ”Surfare föredrar hav framför barrskog” slut citat.
Eftersom Klätterbilder vill vara bloggvärldens motsvarighet till Farbror Barbro så struntar vi givetvis i FA-diskussioner i stil med ”Vem var först upp?” utan konstaterar bara att det borstats av oss. Vi kan kalla det paradigmskifte, mest för att det är ett kul ord som inte bara har många stavelser utan som också en gång knäckte Annika Lantz ego i direktsänd radio.
Vill ni se bilder som inte våldtagits av Blogger klickar ni här.

19 svar på ”Nybyggarna”

 1. Ja eller hur! Dock är det fina grepp första halvan, det är först på slutet som man tar areten… sen är det världens planaste topp, den ser ut som en landningsbana när man kommer upp. Sälen rekommenderas varmt!

  Nej det är inte det, lät som väldigt bra tips dock. I Storvretatrakten.

 2. Looks nice, härligt med secret spots. För övrigt har jag ett par förare klara som väntar på dig. Har inte börjat distribuera dem riktigt ännu men kan skicka dem till dig alternativt att du svänger förbi karbin idag/imorrn.

 3. Alrighty, man tackar! Karbin har jag inte direkt vägarna förbi så ofta men du kan kanske sitta på dem ett litet tag?

  Du skall inte ut något i Uppsala i helgen då?

  Secret spot är ju kanske lite sådär, tanken var mest att vi skulle reka lite innan vi började lura ut folk… dessutom måste vi nog bestämma oss för vad som är godkänd parkering. Skall ut där i helgen igen, det går rykten om att det ligger en hel hög med stora block i närheten. Som det ser ut nu finns det en hel del kvar att borsta upp på det vi rekade… dock mest 6:or och lite för mycket låga block.

 4. Vågar man gissa på att det är i närheten av något av de två Nybyggena?

 5. Där ser man, ett föredöme. Det hela känns väldigt gosigt och bra på ett 68-vis tycker jag.

  Kul att det intresserar, skall lägga upp en karta här sen på hur man hittar dit.

 6. Storvreta! Har faktiskt scoutat igenom några block strax innan man kommer dit. Ett av de jag såg var klart klättervärda. Ser fram emot att komma dit.

 7. Fint!

  Ett annat svårt ord man kan använda i sammanhanget är problemformuleringsprivilegium.

  Ska ni fortsätta på den smutsiga borstarbanan vill jag också tipsa om Biltemas stålborstar. Billiga, bra och ändamålsenliga.

 8. Jasså? Det låter väldigt intressant, hoppas det finns lite mer stora block att borsta upp där ute, stenkvaliten är ju god, inte som Källberga men bra.

  Bra tips med biltema! Kändes dessutom väldigt maskulint att få välta en massa gamla döda träd och mossrullning har en viss air av presentöppnande över sig.

 9. ”only a surfer knows the feeling” haha! såg en del sten under sista spotsearchen på nordupplandskusten, kan kasta ett par getögon efter rekorderliga block vid nästa besök. invänta nästa nordliga kuling… går det att bouldra gamla miltärbunkers eller är det tabu?

 10. Uppsala färgs stora borstar är överlägsna vad gäller kvalitet. Jon kan intyga då hans borste fortfarande är i nyskick efter ca 5 år. Det är möjligt att det blir uppsala i helgen, i så fall får vi söderifrån synka med er och Anders på blockrekning.

 11. Vad gäller stora borstar instämmer jag med S och J, men de små från Biltema är bra. Räddar knogarna till skillnad från trävarianterna.
  Schyssta hopfällbara sågar finns där också för de större arbetena.

 12. På tal om sågar… vi är lite sugna på trädfällning för att få loss en linje…

  Var går egentligen gränsen mellan nytursskapande och egenmäktigt förfarande? Äntligen en helt ny etikdebatt att sätta tänderna i.

 13. Gör du det snyggt och cleant jobb i tysthet kan du göra vad du vill.

  Det gäller att släpa iväg bevismaterialet en bit från platsen,eventuell styckning av kroppen kan bli aktuell.

  Som vanligt gäller att kapa så långt ner som möjligt och kanske täcka över stubben med lite mossa.

 14. Gällande rensningsarbete (alltså mossa, träd, stenar o annan skit som är i vägen för den fina linjen) är det väl mest diskretionen, eller bristen på möjligheterna till diskretion, som sätter gränser. Och resurser förstås. Inte etiken. Chaktmaskiner är bra, men de väsnas mycket + är väldigt dyra. (Eventuellt kan det också bli för uppenbart att man gjort ingrepp på någon annans mark)

 15. I read a lot of interesting content here.
  Probably you spend a lot of time writing, i know how to save you a
  lot of time, there is an online tool that creates high quality, SEO
  friendly posts in minutes, just type in google – laranitas free content source

Kommentarer är stängda.