Reaktionär

Förändring , oavsett område, kan delas upp i två kategorier: bra eller dålig. Visst, man skulle kunna hävda att det finns förändringar som är svåra att definiera som det ena eller andra. Förändringar som hamnar i den beryktade gråzonen för att kanske inom några eller ett par hundra år kunna konstateras som bra respektive dåliga. Nedan följer en förändring som jag bestämt hävdar är negativ, men så är jag ju också ganska gammal.

En intressant ,i ordets mest flexibla bemärkelse, tanke som lanserats via en blogg på 8a är att inomhusklättring mycket väl kan ersätta utomhusklättring enligt resonemanget ”…kommer jag att stöta på lika ovanliga, roliga och galna boulderproblem runt stockholm med omnejd som finns inne på gymmet?”. Ett resonemang som onekligen får mig att dra lite på smilbanden, inte på något nedlåtande vis utan mer kallt konstaterandes det paradoxala i hur en aktivitet skapad som artificiell kopia av naturen helt plötsligt har reducerat orginalet till den bleka kopian. Det som ursprungligen var en sätt att hålla formen vid tidsbrist eller dåliga väderförhållanden är nu självändamål.

Jag hävdar bestämt att man går miste om något när man stänger dörren och sitter där i klätterhallsdoften (vad är det med den där doften egentligen? Är det sulgummi eller?). Det känns minst sagt lite lustigt med en ledbyggare som inte ser att det han bygger är kopior, att varje klättergrepp är skapat för att likna någon utomhusklippa , även om jag fortfarande väntar på en Nåstenkollektion från Ergoholds. Nu handlar inte det här inlägget om att såga, även om det är det jag gör, jag tycker mest att det känns lite tråkigt att man begränsar sig på grund av ett felaktigt resonemang. Kopia är alltid kopia och en människa klarar aldrig tänka helt slumpartat.

Förutom utmaningen i att klättra något av naturen framslumpat så är det balsam för själen att komma ut i friska luften, dricka lite kaffe och känna solen i ansiktet. De här argumenten biter ju kanske iofs bättre på 55+ som inleder kontaktannons med ”gillar naturen”.Ett annat plus med naturen är att den inte har 15 småungar per kvadratmeter som ,likt opiumdrogade bin, ligger och drönar. Okej, nu är jag bara gnällig.

Annars då? Helgen är bortkastad på grund av jobb men efter arbete kommer solsken och om allt funkar skall det bli en tur till Focksta på måndagen. Vad säger Luftfuktighetsmannen? 60%. Så nu håller vi tummarna att det ser ut såhär på måndag:

Kanske inte linne, men Klätterbilder tänker alltid positivt.