Segertecken

Delad glädje är dubbel glädje sägs det. Klätterbilder gillar att leta efter det stora i det lilla så idag tar vi en närmare titt på firandet av urtoppningar, alltså vad som utspelar sig precis när den där första cocktailen av adrenalin,seratonin och endorfin träffat som en slägga och man kommer nertrippandes från blocket. En snabb rangordning av de vanligaste gratulationerna skulle ge följande lista, bäst först:

  1. Kramen Kramen är villkorslös,förbehållslös delning av glädje. Jag älskar din styrka och tekniska skicklighet så till den milda grad att jag vill omfamna dig och känna värmen från din kind. Enda haken med kramen är att den är lite svårförtjänad, det blir liksom inte riktigt kramstämning om du precis wobblat upp för något fyra gradsnäpp under personbästa med hjälp av finbeta under superstick. Kramen handlar om väl genomförd kamp.
  2. Handslaget En del skulle kalla det konservativt, anakronistiskt till och med. Men faktum är att handslaget har en ganska fin tweeddoftande ,Dr Livingstonesk känsla över sig som inte är att förakta.
  3. High Five En klassiker i alla sportsammanhang. Ett par år på nacken men den ursprungliga fräschheten har övergått till en skön retrokänsla uppblandad med lite ironi, ungefär som att dricka hot shots.
  4. Ghetto grab Börjar som ett aggressivt handslag men i samma ögonblick som handflatorna möts griper man tag om varandras tummar, kompletteras eventuellt med en halv omfamning.
  5. Knytnäva Förekommer i två varianter, antingen knogar mot knogar eller knuten hand som slås uppifrån och ner mot knuten hand. Båda varianterna tros ha sitt ursprung i serien Beverly Hills 90210.
  6. Verbal Väldigt vanlig, hela spannet från gällt tonårsskrik till totalt oengagerat förekommer. I värsta fall gammal hederlig missunsamhet i stil med: ”Kul… verkligen. Jag är riktigt glad att du precis flashade mitt treåriga projekt. Campuserande. Nej alltså jag menar det.”

Första 7b+, ge mig en kram för fan!