Varför är mina bilder fulare än de på Crimp.se?

Idag skall vi för en gångs skull göra skäl för namnet på bloggen och diskutera fotografering. Det blir väl skoj? Klättringsfotografering är som jag uttryckt tidigare kanske lite mer av det dokumenterande slaget än ekvilibristisk fotokonst. Men det kan ju vara kul ändå.

Så vad utmärker då en bra klätterbild? Det givna och väldigt tråkiga svaret är givet: ”En bild som förmedlar känslan i klättring, en bild som ger mig handsvett”. Med andra ord ett styck röv som faller från något högt i motljus. Det har vi sett. Många gånger. Men stil och konst är svåra saker därför skall vi idag nöja oss med att diskutera de mer handfasta,tekniska och kliniska delarna av fotografering. Vad behövs för en bra bild?

1. Utrustning
Okej, det är extremt opedagogiskt av mig att börja med utrustning. Ja man kan ta bra bilder med en kompaktkamera,lådkamera eller vad som helst men faktum är att en systemkamera alltid kommer vara överlägsen kompaktkameran oavsett vad killen med blonderad tuppkam och SIBA-piké säger. Vi skall inte ens börja diskutera möjligheterna som olika objektiv ger.

2.Komposition
Nu rör vi oss snabbt och otåligt direkt till den mer komplexa delen av fotograferande: Komposition, hur du komponerar bilden. På dudespråk betyder det ungefär vilken skitcrazy vinkel du fotar från. På temat komposition finns det enorma mängder standardlösningar som används flitigt av professionella fotografer. Ett bra tips är att börja läsa artiklar på Fotosidan. Nu kommer du givetvis inte orka det för artiklarna är långa och antalet ord som är flerstaviga är legio. Så för att kapa ett led kan vi säga så här: Kolla på bilder du gillar och planka rakt av. Kolla på bilder av annat som du också gillar t ex i dagstidningar och planka rakt av. Skall du nischa dig mot klättring så kolla på Crimp och planka rakt av.Nu har du redan nått upp till en nivå som gör att släkt och vänner tycker du är extremt proffsig. Härligt är det att stå på släktkalaset och skrapa med foten ”Äsch inte är de så bra inte, de där bilderna var mest tur”. Sista ordet när det gäller komposition: Inga mer crimpar med kort skärpedjup, alla har tagit bilden, ingen tycker den är kul längre. Det är ett litet grepp, vi fattar.

3.Efterbehandling

En modern systemkamera (detta kan man oftast ändra på om man vill) är i princip designad för att bilden skall efterbehandlas. Många är de som gråtit salta,salta tårar när de första bilderna ur kameran som åt upp hela sparkapitalet visar sig vara de blekaste, kontrastlösaste och fulaste bilder du någonsin sett. Köp Photoshop. Eller sno det som alla andra, vilket vi givetvis inte uppmanar till. Lär dig lite grundläggande bildbehandling som kontrast,mättnad,skärpa. Bra info om photoshop hittar du på moderskeppet. Fota i RAW vilket lämnar utrymme till att rädda överexponerade himlar,händer och allt annat som du troligtvis aldrig kommer orka bry dig om att fixa i Photoshop.

4.Publicering
Ser bilden inte riktigt likadan ut hos kompisen som den gjorde på din skärm? Lär dig färgrymder. Detta är en fälla men jag har lärt mig det och då skall jag dra med mig alla andra ner i samma frustrerande träsk. En ledtråd: SRGB. Obekräftade rykten säger att det absolut hetaste inom tortyrmetoder är att tvinga fångar lära sig färgrymder under tidspress.Sen är det ju lite olika med var man lägger upp bilderna, om du lägger upp dem på Blogger kan du räkna med en ganska smärtsam förändring åt det sämre hållet. Flickr är ett betydligt bättre alternativ.

Så nu har du lite kött på benen, eller iallafall den infon jag själv letade efter när jag började fota. Går allt vägen kanske du om några månader publicerar sådana fina alster som det här:

Röv i skog – Johan

Till våra äldre läsare vill jag gärna förtydliga med ;P