Vattentätt

Platsen är Skansberget. Jag och Johan möter upp med Anders och Magnus på Uppsalas just nu geggigaste vändplats någonstans i obygden. Ett skyfall av bibliska proportioner har precis dragit förbi och man kan fortfarande höra vatten rinna längs med trädstammarna till marken.
”Bouldering någon?”
Med tanke på vad fuktighetsmätaren visar blir det snabbt rekogniceringspatrull av det hela, dels kollar vi lite på de problem som redan är gjorda: hårda och blöta. Dels blir det lite avancerad scrambling bland blockkaoset i närheten och en och annan gammal bultad 5-metersvägg hittas också. Ett styck problem som i princip är färdigborstat, förutom urtoppningen, görs. Lite snorigt på toppen men ett trevligt problem som väl landar någonstans i 6b-träsket. Annars blir inte mycket gjort. Rekar African Herbsman vid Ålandsdal och konstaterar att det verkar ligga en hel del block längs med vägen från Ålandsdal till Skansberget.

Lite borstning


Själva skogen i sig är helt underbar på ett John Bauer-aktigt sätt, tjock mjuk mossmatta och en sol som fläckvis letar sig ner mellan barrträden. Dock skulle man också kunna använda epitetet sankmark i beskrivningen, men det är endast fläckvis och faktiskt inte så värst sumpigt. Bättre än Nåsten.

Dagens problem

 
Fler rekningsrundor får planeras in, någonstans mellan alla andra rundor som skall göras. Kanske dags att gå ner till deltid.

13 svar på ”Vattentätt”

 1. Jag borstade också på det problemet i söndags, men då var det för blött för att komma upp och borsta på toppen. Det ser ut som ni klättrar det annorlunda än mig, jag gick sittstartade och gick upp mot vänster till krimp och sedan mitt på. Tväris sa igår att ni snarare escapade höger. Lustigt att man kan se samma lilla vägg så olika, jag tycket min väg var den mest uppenbara 🙂 (Jag skulle tippa på att så som jag klättrade den sulle den hamna i 6c-registret, men jag är dålig på grader, så vem vet..)

 2. Vad är inte bättre än Nåsten?

  Finns det något som är sämrre än Nåsten? Då är det nog under gränsen till klätterbart.

  För en karta över området kan jag rekommendera att ni ringer Yngve Ekeberg (IF Thor) 018-42 90 93. Karta 321.

  Jag har en skräpandes någonstans hemma men jag vet inte om jag ids leta fram den. Jag har scoutat skogarna flitigt efter väggar. Men blocken har jag inte kollat så mycket. Nordost om fornborgen verkar det lovande.

  Bultarna bör förövrigt tas bort. Väggarna ska givetvis bouldras högre än så är de inte.

 3. Jag misstänker att det alltid är blött och jävligt i Skansbergetskogen. Igår var det sån misär att gråten inte var långt borta.
  På förekommen anledning vill jag också meddela att ni snodde ett låst projekt (bilderna) Fattar inte hur ni lyckades undvika björnsaxen och de andra försåtsmineringarna som satts upp för att hålla obehöriga borta?
  (Jon har förresten numera låst hela Uppland – men för att det inte ska vara helt orimligt är tidsgränsen 1,5 år).

 4. Sämre än Nåsten är nog svårfunnet, men av nostalgiska skäl som första uteboulderställe har det en viss charm.

  Och ja, väggarna var definitivt boulderhöjd om man har paddhav, överlag bra landningar längs det lite längre väggpartiet också.

  Jo det var ett riktigt Kosovouppdrag att få bort mineringen men den var alltför inbjudande för att låta bli. Angående betan så blev det en ganska enkel avlåsning på rampen till en bra crimp för vänstran. Tyngsta moven var när man slappade sig höger upp på rampen. Urtoppningen rakt upp borde bli roligare än escapen, men ”ryggen” var lite för hal för att man skulle våga sig på det… sen är det ju alltid synd med eliminationer.

 5. Skansberget verkar onekligen ha ett eget mikroklimat innehållandes en viss del väta. Sydde hämtade sig aldrig riktigt mentalt efter chocken där igår och får nog gå i terapi någon vecka för att ladda inför nästa försök. Det vore skoj om det kommer upp lite problem där ute för de hårda linjerna är klart schyssta. Dessa lockar ju dock inte direkt några stora massor och riskerar därmed att mossa igen.

 6. Jo den muterade supermossan som ligger ungefär 30 cm tjock på alla block verkar kunna samla på sig ganska mycket vatten.

  Hur mycket har ni varit runt i området och kollat? Själva blockkaoset mot fornborgen till hade inte så mycket större block.

  Hittade en karta på Uppsala kommuns hemsida och det verkar ligga större blockansamlingar på vänster sida om vägen ungefär 2-300 meter innan bommen och en rejäl jättehög med block vid fornborgen syd-sydöst om Strömsätra.

  Länk till kartan:

  http://kartor.uppsala.se/SCRIPTS/hsrun.exe/extwebb/int/MapXtreme.htx;start=PrintFrameset?cmd=start&theme=NATUR

 7. Hjortmossen är ej kollad. Jag tror att det kan finnas en del lite sydost om Strömsätra. Där är det nog värt att kolla samt utmed vägen som går där. Den går inte komma in på för den är bommad. Fornborgen 1 km öster om Skansberget är kollad och lämpar sig för repklättring ca 10-12 m hög. Området upp mot nybygget också rekat. Det finns en del block men inget av större intresse.

  Blockterräng betyder lite vad som helst.Egentligen är ju orienteringskartor lite säkrare om man ska leta.

  Ett annat tips är att kolla runt Nybygget (som det heter) uppe vid Jumkil. Inget där är egentligen utforskat. De block som är gjorda ligger vid nära vägen och är i mitt tycke väldigt bra. Ett av Uppsalas största flyttblock ligger också där. Alldeles utmed vägen så att man nästan kör i diket. Definitivt ett bra val att gå i skogarna mellan Ubby, Skinnarbo coh Nybygget. Skansberget2 ligger 1 km väst och är ej heller besökt.

 8. Och med flygbilderna hittar man ju några block sydost om skansberget. Ca 300 meter rakt ost om det sista redneckplejset innan vändplatsen.

 9. Eventuellt dyker vi upp imorgon för ett nytt försök i tropikerna. Skulle va kul om andra hade samma tanke?

 10. Det lät trevligt… tyvärr sitter jag fast på jobbet plus annat meck, jag hade tänkt en jättescouting på söndag. Skriv gärna om ni betar av några områden så man slipper dubbeljobb.

 11. men w.t.f., jobb på lörd e.m.? (lär int komma ut jättetidigt) get your priorityz straight m.f. (försöker bli mer gangzta)

  får se hur mkt scoutande det blir, måste få ihop alla steklunds testpieces först.

 12. Passa på att dra förbi fornborgen sedan när du ändå är i närheten. Där väntar ytterligare testpieces, och på bra sten dessutom.

 13. Nya planer… om nu någon hinner läsa det här så blir det en sväng till Skansberget/Ålandsdal imorgon. Kommer väl ut vid halv tre, tre.

Kommentarer är stängda.