Bedrövligt

Bedrövligt. Ordet som är det predestinerade svaret varje gång dagstidningarna ställer sin lätt retoriska fråga om finansvärldens bonussystem till Agneta, 48-årig undersköterska från Bredäng. Agneta är i det här fallet folkets röst. Gemene mans åsikt när man ställs inför kapitalismens baksida: de profithungriga,skägglösa,kostymklädda hajarna vars postgourmetmiddagsysselsättning består i att peta tänderna med LO-engagerades A-kassetalonger hårt hoprullade till tandpetare. Eventuellt är det deras illegala, kubanska städerska som rullat tandpetarna mot insidan av låren. Det är inte kul med en svartvit värld, men det är bekvämt.

I en lite annan värld där Agneta, säg, bouldrar. Kanske bor i Skåne och längtar ut till Kjuge. Kanske till och med njuter av det faktum att hon det närmaste halvåret eller så aldrig kommer jobba helg. I den världen, ställd inför frågan: ”Hur känns det idag?” skulle kanske Agneta också svara just ”Bedrövligt”.

Så istället för att lufta sina lats ute i skogen får Agneta sätta sig och surblogga under pseudonymen Johan en stund. Någonstans måste ju koffeinskaket ut. Så vad göra när regnet ligger som en filt mot husväggen? Läsa.

Tema fransk litteratur. Alla gillar teman, Babel fattar det, jag fattar det.

Men eftersom att recensera snyggt är lite som att skryta med att man kan klämma finnar snyggt så nöjer jag mig med att vräka på namn i enklaste form.

Nicolas Fargues: Jag var bakom dig
Madeleine Bourdouxhe: En spik,en ros
Clezio: Vilken som egentligen. Jag kan varmt rekommendera Afrikanen och Allt är vind. Hoppa över Rapport om Adam om ni inte är beroende av 60-existentialism med lite slagsida åt Sartre. Ensam ung man med borderline i fransk småstad. I staden finns ett pariserhjul, mannen har ambivalenta känslor inför detta pariserhjul. Vad betyder det? Vad vill det honom? Varför är det upplyst om natten likt en hotande fullmåne? Ungefär.Alltid snyggt skrivet men ganska tråkigt.

Nicolas Fargues, det syns ju på honom att han kan skriva.

Den uppmärksamme kommer notera att alla tre ligger på samma förlag. Ett förlag att hålla ögonen på med andra ord.

Köp en skiva också. Gör det.

Så nu håller vi alla tummarna för bättre väder imorgon.

3 svar på ”Bedrövligt”

Kommentarer inaktiverade.