Köttrygg

Det finns några gemensamma nämnare när det kommer till klättringspopulationen: överkonsumtion av färgglada t-shirts, en lite rubbad inställning till friluftsliv och ett intresse för etik som överträffar PC Jersilds. Men den största, den viktigaste, den rent fysiska definitionen av en klättrare måste ändå vara: Köttrygg. Känn efter, hur sitter du när du läser det här? Lite lätt framåtlutad kanske? Axlarna pressade innåt,framåt? Halsen framskjuten?


Hållningen skylls ofta på en dålig balans mellan muskelgrupper på framsidan kontra de på baksidan av kroppen. En stram mag och bröstmuskulatur som balanserar mot en inte lika utveckland ryggradsstödjande muskulatur (Mm. erector spinae). Släng på ett par kilo kött i latimus dorsi och voilá. Köttrygg.

Historiskt sett kan man spåra Köttryggen så långt tillbaka som för 15 000 år sedan. Via grottmålningar har man kunnat identifiera människor med enorm ryggmuskulatur. Figurerna har ofta förekommit i vad som verkar vara jakt- eller spejningsaktivitet och först drog man slutsatsen att puckeln föreställde någon form av ryggsäck för proviant. Nogrannare undersökning har dock pekat mer i riktingen Köttrygg. Troligen utvecklad av daglig trädklättring.
Grottmålning Sydafrika

Vi spolar fram ett par tusen år och landar i Paris. Året är 1831 och Victor Hugo har precis avslutat sin roman ”Ringaren i Notre Dame”. Enligt flera av varandra oberoende källor lär inspirationen till huvudpersonen , Quasimodo, varit en vid tidpunkten framstående parisisk klättrare som var inblandad i otaliga kärleksaffärer. För att undvika risken att åtalas för förtal valde Hugo att krydda puckeln med lite vårtor, plocka bort ett öga etc för att minska igenkänningsfaktorn något.
Jag sänder hårdare än dig!

Hugo missbedömde tyvärr den självklarhet med vilken puckel kopplades till klättring. Det hela slutade i katastrof. En grupp parisiska klättrare som alla känt sig träffade, och i viss mån uthängda, sökte upp Hugo i hans hem vid Place des Vosges, misshandlade honom svårt och enligt obekräftade rykten tvingades han äta upp alla sidor som innehöll ordet puckel alternativt puckelryggig.
Je suis misérable

Så hur mår Köttryggen idag? Det är en fråga med flera svar. Inom vissa grupper frodas den och närs likt ett barn: något man med glädje ser växa. På det stora hela för den dock en tynande tillvaro, en ny attityd till sporten med attribut som stretching och kompletterande träning har börjat leta sig in i de heligaste av klättringstempel vilket har visat sig förödande för Köttryggen. Köttryggens enda naturliga fiende är och kommer alltid att vara stretching. Vissa Köttryggar har setts lämna klättring för att uppsöka aktiviteter där Köttryggen inte utsätts för lika oblida blickar. Vindsurfing och Kitesurfing har visat sig vara bra alternativ för en Köttrygg i exil.

Men hoppet är inte ute, en ny generation är på väg och förhoppningsvis kan de vända utvecklingen. Kanske kommer de knyta händerna högt över sina rufsiga frisyrer och som en skandera: Ingen stretching, vi vill ha överstrama buk och bröstmuskler!

2 svar på ”Köttrygg”

Kommentarer är stängda.