Ticklist Font -09

Biljetterna är bokade och föraren landade i brevlådan idag. Man börjar skönja konturerna av vårens Frankriketripp där två stora intressen för första gången skall få utrymme under samma resa: Frankrike och klättring. Tid att hänge sig åt lite dagdrömmeri i form av ticklistsskapande.

Sidorna i föraren flimrar förbi. Så lite tid, så många områden, så många problem. Var skall man börja? Vad kan jag vara utan? Vad bara måste jag ha? Hur är formen? Om jag skulle drista mig till att destillera allt till en blygsam lista skulle det nog bli som följer:

 1. Gåslever, gör sig fint halstrad med lite plock och ett Sauternes men egentligen vinner den mer på att ätas rejält bonnigt. Direkt ur burken på en färsk baguette är mumma. Glöm nu för all del inte att den tvångsmatade är godast.
 2. Ostron, många fina metaforer angående smaken, alla är fel. Skräcken för att skära upp pulsådern vid öppning förhöjer.
 3. Sniglar, lite kinkigt här. Man vill ha dem mjälla med lite rund smak, inget vitlöks-Hubbabubba.
 4. Roquefortesallad, klassiker på samma sätt som:
 5. Nizzasallad, ja så heter den. I min värld.
 6. Moules. Vad vore livet utan Moules och billigt vitt vin?
 7. Anka, köttfågel i mitt hjärta.
 8. Galettes och efter det givetvis:
 9. Crèpes.
 10. Crème Brûlé. Ingen annan dessert är nödvändig. Någonsin.
 11. Vaktelägg. Mest för att de är snygga och att jag känner mig som en jätte när jag skalar dem.

Så, en diger lista ändå. Goda förhoppningar om storslam. Sist men inte minst ett litet tips till alla älskande därute i vintermörkret: Andouillette, inget säger ”Jag älskar dig” som en Andouillette upplyst av levande ljus.

”Ingen Andouillette?”

6 svar på ”Ticklist Font -09”

 1. Var det inte Nina som tipsade om att den tvångsmatade är godast? Känns väldigt bourgeoisie 😉

  /Lillebror

 2. Och mitt i allt det här franska, glöm för allt i världen inte bort vanliga, hederliga delikatesser som till exempel falukorv. Gärna med lite utsökt ketchup till de knaperbrända små dyrgriparna. Mos framför pasta, men även pasta är en stor delikatess.

 3. Jag åt en av världens godaste ostar igår, tror jag. Comté. Fransk. Gruyere. Fantastique! Ät!

  Är lite avundsjuk på frankrikevistelsen för övrigt. Ska nog sikta in mej på ett besök till sommaren kanske.

  Köttfågel? Vad är det för ord egentligen? Jag är inte avundsjuk på gåslever, anka, sniglar eller vaktelägg. Det låter sådär.

 4. Köttfågel, helt enkelt en fågel vars kött för tankarna till nöt snarare än kyckling kanske. Anka,duva… struts kvalar säkert in här också, är nog ingen officiell köksterm men det ligger väldigt bra i munnen. Köttfågel.

  Caroline, var nu inte så östgötsk, klart du skall äta anka. Det måste man. Så är det. Sniglar hittar du förresten med lite tur på restaurang Möllan.

Kommentarer är stängda.