Klätterbilder i labbet

Vetenskapen och klättringen möts allt oftare. Likt fumliga tonåringar, osäkra på hur, blinda inför vad men känslostormande kring varför, slutar det allt för ofta med att käkarna måste bändas isär med tandställningar gnisslande medan finniga kinder fläckas av den bittra gråt som den oerfarne väter sitt nederlag med. Klätterbilder drar sitt strå till den stinkande stacken av fakta. Fakta som utan undantag är sprungen ur den vetenskapliga skola som George W patenterade: Magkänslan.

Magkänslan säger att all klätterträning kan ersättas med en fingerbräda.

Försökkaninen är undertecknad ,inget jäv här inte, och försöket är som följer:
Efter stationering i provinsen utan tillgång till adekvat träning har all form av klätterträning utförts på fingerbräda. Varierande övningar förvisso men alla med den gemensama nämnare att fötterna inte används. Tid som avsatts till idiotträning: tre månader.

Efter tre månader har försökskaninen plockats ut ur sin gaderob och placerats på Kjuge. Snitslad bana kring Caféblocket påbörjas.
Utan förvåning konstateras att fotarbetet blivit något lidande. Elefant i porslinsaffär beskriver tydligast känslan. Kompenseras lite av att alla grepp känns som juggar. Det man förlorar på karusellerna tar man igen på gungorna så att säga. Alla problem som kräver någon slags teknik är omöjliga (Gastonareten), medan moderna nyp,dra,fånga knäcks likt spröda kvistar (Mojo). Insatserna ökas något (Pinocchio) med problem som fick de sista desperata försöken innan vintern kom. De tidigare något bökiga moves känns plötsligt ganska lätta och om inte fötterna åkt ett par gånger i slutmovet så skulle framgången vara ett faktum.

Om man tillåter sig att skylla på premiärfötter, ett känt begrepp bland säsongare, så skulle tesen hålla. Fingerbräda räcker till att inte bara bibehålla utan dessutom utveckla förmågan och kan med lätthet ersätta all form av inomhusträning.

Q.E.D.

Vetenskapsmannen på den tiden man behövde bry sig om fotarbetet för att sända Clark Kent.

9 svar på ”Klätterbilder i labbet”

 1. Hmm, tickat på en vardagskväll? Jag gissar på något stadsnära. Le loup? Grattis i vilket fall som.

  Och appropå nästan. Borde inte scorecarden innehålla en ”almost” eller kanske ”close enough” så att man inte behöver ränna tillbaka till samma ställen så många ggr?

  Tycker beastmakern ser lite gedignare ut, bättre slopers framförallt. Moonboarden är så platt att man lätt hamnar i open
  crimp på slopern.

  Ola, det är en gammal bild. Från när det problemet var mer än uppvärmning. Paddan är Johan2:s som man numera knappt kan lyfta utan att något spricker eller ramlar av. Världens första spetälska padda.

 2. Imponerande att nästan göra Pinocchio. Nu blir det rusning till moonboardbutiken. Eller ska man slå till på en beastmaker så att man får lite beastskills. Svårt det där…

  Ett projekt är borta från listan du fick nyss i alla fall.
  /Jon

 3. Roligt.
  Jag håller på moon. Den där träklossen ser lite klumpig ut. Det är de små greppen som är grejen.

  Appropå magkänslans kung säger tsar Putin så här:
  ”Obama är en tänkare, vilket utmärker honom. Ja, jag tänker särskilt på en anan person men jag vill inte föolämpa någon.”

 4. Putin har sina sidor tydligen.

  Anders, kör du något annat än deadhangs på din bräda? Funderar på om man skulle lägga in något lite mer enduranceaktigt, som repeaters tex.

 5. Det har mest varit deadhang än så länge. På senare tid mer enarmshäng än vikter. För boulder ser jag ingen anledning att hänga länge.
  Att hålla ett av de sämre greppen med en hand och upprepade gånger ”lyfta fötterna” känns bra.

 6. Efter att med korvflottiga fingrar tallat på at:s bräda har jag beslutat mig för just en sådan. Liten och smidig samt rätt typ av grepp.

  Flickan med hunden var det problem som listan decimerats med.

 7. Gött jobbat. Ser ut som härligt modern klättring.

  Var det förresten någon som förevigade AT:s bestigning av dödsareten på Campusblocket?

 8. Men Bruno, du är redan alldeles för stark. Moonbrädan var ju mitt hemliga vapen för att decimera försprånget.
  Normalvägen gjordes nog odokumenterat är jag rädd, men jag gör den gärna igen.

Kommentarer är stängda.