Blå sommarcirkel på Hönö!

För några veckor sedan listade jag mina favoriter i de lättare graderna i Utby-området. Idag är det dags för Hönös finest!

Hönö är en ö i Göteborgs norra skärgård. Det är ett av Sveriges stora områden med minst 500 problem. Mycket av klättringen är på vattenpolerad och rundad sten. All klättring är i Ersdalens naturreservat. Förutom Hönö kan man även klättra på Öckerö inklusive Rävholmen (som Padde på Fjällsport har borstat i ordning nyligen), Fotö och Hälsö.

Man kan åka buss till Lilla Varholmen och sedan (bil)färjan över till Hönö. Därifrån är det ca 30 minuter att gå. Eller så tar man bilen hela vägen ut. Med bil tar det ca 1 timme från Göteborg och med buss+fot en halvtimme mer.

Jag har valt ut ett gäng problem i graderna runt 5 som jag själv har gillat att klättra de senaste åren. Problemen är grupperade så att jag lagt ihop problem från västra delen först, sedan norra och sist ett gäng problem på södra sidan.

Så ut och sänd, kommentera och bada! Skicka gärna in bilder från cirkeln till oss också eller plinga oss på Instagram!

Trevligt sändande!

Kim på Abu Areten (Abu-direkt) på Hönö
En av Göteborgs absolut finaste 5or är Abu-direkt. När jag och Ardo jobbade på denna för några år sedan tog det ett bra tag innan vi förstod hur man skulle göra. Så tipset är att tänka eller lösa mer sudoku om du inte kommer upp. Det finns två betydligt tuffare sitstarter också. En travers från höger som slutar i Abu-direkt och en sitstart rakt under areten. Båda sittarna tickar 6c.
Per på Fettot har vita jeans på Hönö
Två meter mot havet från Abu-direkt en annan av Götets superklassiker – Fettot har vita jeans. I guideboken står den som 5+ men ta det med en nypa salt. Vi är många som har kämpat ett bra tag innan vi kommit upp och lika många som fortfarande kämpar. Jag brukar inte förespråka att vänta på stick men just här kan det vara värt att återkomma på vintern.

Runt hela Hjälmen-blocket finns flera problem som är fina, tex slabben Achtung UFO. Titta även på väggen ner mot vattnet där Psykomoppe och Piñchacolada går.

VV
Mitt på Valmet-väggen finns Volvo BM och en liten bit bort hittar ni Blaupunkt. En våning upp hittar ni Kärlek suger. Alla tre är ungefär lika svåra och fina.

Norrut från Hjälmenblocket finns Kånkenväggen där finns Bosse suger engelskt krom. Både som sitstart och ståstart. Ståstarten tycker jag är finare men gör båda vettja!

Fortsätt norrut och du kommer till Kråkudden (eller plan 5 i pappersguiden från 2006). Här finns massor med lättare problem. Det var även här jag i princip började bouldra ute.

aaa
Ondast i världen finns som två varianter. En dyno-variant och en statisk. Dynot är lättare än det statiska men testa båda! Jag hade gjort problemet 10 gånger innan jag tillslut skar upp fingret ordentligt på den enda vassa kristallen där uppe. Den flacka slabben precis till höger är också fin.
ou
Vidare mot Ramme ligger ett block och lite gömt med Lina badar. Jag fick med en bild från denna sessionen i Bergsport för några år sedan.
oeua
Hatari är lite högre men med fina grepp (särskilt på slutet). Något svårare (men också finare?) är Eiger precis bredvid.

Fortsätt förbi Hatari ca 50 meter och du ser arêten Photogenique som av någon anledning verkar omöjlig att fotografera. Jag har frågat runt bland andra klätterfotografer men ingen verkar hitta en bild som de vill dela med sig av. Har namnet jinxat bilden?

När jag försökte göra en video sist hade jag förberett allt och gjort det fint. Så när jag kom hem hade det ändå hamnat en stor rosa väska mitt i bild. Danskarna verkar ju visserligen lyckas…

Nu tillbaka söderut igen.

Marek på Utan trosor i tyrolen, Hönö
På Acapulcoväggen ligger en himla massa slabbar. Vissa helt omöjliga andra, som tex Utan trosor i Tyrolen, fullt görbara. (Även om Marek har lite otur med fötterna just här) Om jag inte mins fel har denna bilden också varit i Bergsport för ett bra tag sen. När du ändå är vid Acapulcoväggen tycker jag du ska göra Alla vinner. Lite högre, lite motlut och stora grepp. Fin trea!
Jämn fin slabbarete
Eurotechno / Porten hittar ni Glükpilz links och högersidan – rechs. Två areter varav vänstersidan är slätare och finare men gör båda!

Vidare förbi arêtarna hittar ni Funk. Pappersguiden säger ”sportig och kul”. Vad säger du?

aoeu
Vidare ner mot vattnet vid Sjöbodarna hittar ni både Svartvatten och Tostado. När jag gjorde svartvatten vet jag att jag va rädd på toppen men den va fin och lätt värd! Här finns även en hel del lägre och görbara 6or som kanske kan bli din första? De va nog en av mina första ivartfall.

Som bonusproblem kan ni köra Italiensk fotboll och DrontenTornet / Stänglset!

Problemen jag listat finns i följande sektorer:

De va allt för veckans Hönö-tips! Kom gärna med kommentarer eller förslag nedan!

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.