Självfoto med stativ?

I år har jag varit ute mycket själv. Både för att jag velat och för att det blivit så. Jag väljer boulders som ska vara ok även om jag stukar foten så säkerheten är nog ok. Det som däremot inte funkat så bra är fotandet.

Jag har börjat experimentera med stillbild på stativ. På första försöket satte jag självutlösaren på 10 sekunder och sprang till bouldern. Det funkade inte så bra. Jag sökte lite och hittade fjärrkontroller till min kamera. Jag köpte ingen men det skulle säkert funka i kombination med självutlösaren. De jag är mest tveksam till är om jag hinner under självutlösarens 10 sekunder även om jag började räknaren med fjärrkontrollen precis innan jag började klättra.

Många nyare kameror har en funktion för att ta sekvensbilder (time lapse) inbakade. Min 5 år gamla Canon (550D) har inte. Det den däremot har är möjligheten att installera egna program på den genom tredjepartsmjukvaran Magic Lantern. Man installerar på minneskortet och vips har kameran många nya funktioner. Främst för filmning men även tex timelapse.

Jag ställer kameran på stativ, känner på vinkeln och flyttar runt tills jag hittar det jag söker. Tar några testbilder, sätter igång sekvensfotandet, springer till bouldern klättrar, går tillbaka, stänger av sekvensen och tittar på bilderna.

Det som är bra är att jag får så mycket tid på mig jag vill att fota ett problem. Jag har aldrig fotat med stativ innan men jag gillar att det tvingar mig att tänka igenom bilderna. Att planera vinkeln utifrån något man inte ser är mycket svårare än jag trodde. Jag tittar på skärmen och justerar så bra jag kan. Det ser bra ut till jag lägger till en klättrare. Då är det inte alls samma bild längre.

Jag har också funderat en del på om jag går ut för att klättra eller fota. Svaret är både och, eller jag vet inte. Förra veckan i Kannebäck gick jag t.ex. ut för att fota. Jag hade funderat på bilden länge och det var det jag var pappad på. Jag åkte dit. Kom upp på första. Klättra den 11 gånger till innan bilden satt. Fikade och åkte hem.

Det känns lite konstigt att använda sig själv som modell men jag börjar vänja mig. Det är bilderna jag är ute efter och det är ju bara jag där så. Som en bonus får jag även klättra samma boulder ett par gånger 💪

Är det någon mer än jag som fotar med självutlösaren? Och isåfall vilka är era bästa tips?

För bilder titta i arkivet med alla självutlösarbilder.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.

4 svar på ”Självfoto med stativ?”

 1. Tja!
  Spännande med mjukvarana du kan ladda ner.
  Jag gör som du inte gillade. Självutlösaren och 10 sek. Ibland har jag även en fjärrutlösare med 3 m sladd.
  Jag brukar tänka att jag sätter på vidvinklet för att minska avståndet till bouldern. Extern blixt är att föredra då det ger bättre skärpa i bilden och fryser den t ex. Här är en länk till en bild jag var myclet nöjd med när jag var ute själv för några år sen http://sobouldering.blogspot.se/2013/03/mobsters-ss-mellby.html
  //Johan

 2. Tack Johan!
  Jag vill gärna kunna använda både tele och vidis. Tänk vad spännande att springa 44 m först i klätterskor och sen hoppa upp på bouldern och hoppas inte mina 10 sek har gått 🙂

 3. Vilken bra ide med ljudet! Tack!
  Kul med bilder från runt Ängelholm (både jag och Fredrik är uppväxta där).

Kommentarer inaktiverade.