Förra veckan åkte hela redaktionen på roadtrip till Västervik. Resan blev ett roligt äventyr med lika stort fokus på bra brasor och kokaffe som själva klättringen. Och att bygga vindskydd.

Första stoppet skulle bli Tunablocket, men stora lockande skyltar i Eksjö stoppade planen. Loppisen var större än någon kan önska, men efter relativt kort tid kom vi vidare. Med nygammal country i bilen flöt de resterande milen på bra.

Väl framme vid Tunablocket började det ganska omgående att regna. Vi kokade först kaffe, sen fiskade vi lite och gav upp ytterligare klättring. Men rätt vad det var så var det finväder igen och vi fick tänka om. Tillbaka vid Tunablocket gick Roadaret ner, både som stå, och sittstart.

Kvällen blev en succé, även om vi åt lite sent. Onsdagsmorgonen bjöd på toppenväder, kokkaffe och en bärfis.

Målet för onsdagen var Röda väggen. Fredrik skulle bara göra några press på King´s speech på Tunablocket. Väl där kunde jag (Fredrik) efter några press förlika mig med att jag inte kunde klara problemet. Ola manade på att jag skulle ge den ett press till. Tydligen var det allt som behövdes, för jag kom faktiskt upp.

Från Tunablocket körde vi ett par hundra meter, till Kullen sektorn. Blocket ligger väldigt fint i tallskogen. Enda problemet var alla blåbär som geggade ner våra paddor. Problemet Krax var festligt med en hög häl vid mantlingen. Besöket på Kullen avslutades med en joggingtur i skogen, det finns fler block i skogen att borsta upp.

blåbär

Efter oväntat mycket bilkörande kom vi så fram till Röda väggen. Den var fin och vi klättrade där ett tag.

Ett tag som i lite för länge. Det var bäcksvart innan vi ens kom till bilen. Och då var det dags att dra igång vindskyddsbyggandet. Två timmar tog det innan vi äntligen satt med vars en tält-öl i handen. Planen att steka pannkakor var bara att glömma.

Dag 3 sa prognosen regn. Optimisterna började med ett bad i Östersjön och åkte sen till Fruberget. Fredrik började klättra på Stereo. Mäktig och hög boulder. Kommentarerna på 27Crags verkar antyda att den är lättare än 6C+ men isåfall klättrade vi på fel. Ingen kom upp.

Det började regna och vi sejfade med att åka till en camping och sova i tält. Det var lågsäsong så vi fick hela området för oss själva. Vi kom till Lysingsbadet och så blev det fint väder. Vi blev så peppade att vi gav oss ut på en after-climb-climb med folköl i kvällssolen. Det ligger några väggar och block precis i utkanten av campingområdet. Vi satte upp tältet, stekte gårdagens pannkakor över eld och åt. Gick och la oss och så började det ösregna. Det slutade inte på hela natten. Skönt att vi inte bodde i vårt presenningsvindskydd.

Dagen efter packade vi bara ihop och åkte tillbaka. På hemvägen stannade vi återigen på den enorma loppisen och för en stund var vi helt förlorade i gamla grejer. Men till sist kom vi vidare och hem igen.

Ola på Loppis
Ola på Loppis

Några tankar om Västervik efter 3 dagar där

  • Det är längre än man kan tro mellan Götet och Västervik
  • Mycket av klättringen i Västervik är på väggar i lätt till medium överhäng
  • Sittstarter verkar mer poppis än ståstarter
  • Skogarna verkar innehålla mängder med nya block
  • Tunablocket är otroligt snyggt
  • Naturen runt är fin men bada hellre i sjöar eller västkusten än i östersjön.
  • Man ska vara extra vaksam när man siktar in sig på ett sjöbad, det kan vara en obskyr vik av österjön.
  • Det tokregnade hela veckan i Göteborg. Men inte alls så mycket i Västervik. Vi kunde klättra nästan hela tiden. Ingen klättrade under tiden i Götet.

Publicerat av Fredrik Seger

Entusiast som gillar att klättra. Uppskattar att leta efter sten lika mycket som klättringen i sig.