Träningstips från Tina & Emil!

För ett år sedan blev jag pappa och vi flyttade från stan till ett litet hus i Utby (utkanten av Göteborg). Vi bor väldigt nära mycket sten så att komma ut och klättra är inget problem. Jag har turen att inte frysa så att vara ute på kalla och mörka är inget problem. Men att prioritera att åka och träna inne känns mindre motiverande och ändå så viktigt för styrkan.

Så jag började fundera på om det kunde gå att ha en egen träningsvägg hemma? Tina och Emil verkar fått till det bra. Hur gör de? Jag skrev till Tina och frågade om de ville berätta här på Klätterbilder. Och de ville de 🙂

Här kommer deras berättelse om hur deras familj gör! Trevlig läsning!


När Klätterbilder kontaktade oss och frågade om vi kunde tänka oss att göra ett gästinlägg på deras blogg var min första tanke, -Varför då!?
Vem vill läsa om vad två trötta småbarnsföräldrar försöker göra för att hålla kroppen vid liv under småbarnsåren samtidigt som en annalkande ålderdom knackar på dörren?

Det är praktiskt att ha barn i tre kettle Bell storlekar. 16, 24 och 32 kg

Ja, jo, kanske andra småbarnsföräldrar, med tunga ögonlock och grötfläckar på tröjan som man i morgonstressen inte hann se. Kanske några av dessa sedan kommer till jobbet och kopplar av i några minuter och vilar ögonen på en skärm med ett tramsigt inlägg om hemmaträning.

Jag, Tina, är ingen träningsmänniska, jag har bara väldigt svårt att sitta stilla. Men det är klart att om några armhävningar när du väntar på att potatisen ska koka upp räknas som träning så tränar jag. Emil har ju faktiskt läst både ”Nine out of ten climbers makes the same mistake” av Dave McCloud och ”How to climb 5.12” av Eric Hörst om nu det räknas som träning. Med ett oräkneligt antal fingerskador, Tina, och mer eller mindre konstanta problem med axlarna, Emil, är det inte så att någon av oss siktar mot stjärnorna. De stenar vi vill komma upp för är ju allt för låga för det.

Vi är glada så länge vi bara orkar ta oss ut mellan VAB-dagar, fritidsaktiviteter och läxläsningar. Så du unga, starka, träningsmotiverade, tävlingsinriktade, detta inlägg riktar sig inte främst till dig.

Här följer inga tips på dieter eller träningsprogram. Bara en kortfattad beskrivning om hur man skulle kunna bygga sin egen hemmavägg och lite vanliga vardagstricks när det gäller hemmaträning.

Vi börjar med väggen

Vi har den otroliga turen att ha möjlighet att bo i ett hus. Där vi har vår vägg nu är det tredje stället i det här huset. Anledningen till flyttandet av väggen är två.

Tina vid ett av få tillfällen där plast vann över sten

Första stället vi hade väggen var i källaren, vilket var en dålig placering för oss. De två första barnen var då pyttesmå så när vi tänkte att vi hade möjlighet att träna, när de hade somnat, hörde vi dem ju inte om de vaknade. Vi vill ju klättra tillsammans plus ingen av oss hade egentligen någon träningsmotivation så att då gå ner i en skitig, kall källare, ensam, var inget som lockade på något sätt.

Sedan flyttade vi upp väggen till vardagsrummet.
Det blev en hit. Då kunde vi ju klänga på den lite när som helst och barnen kunde dessutom vara med och leka. Vi byggde en liten barnvägg till dem. Jag opererade då korsbandet i knät så det var skönt att inte behöva linka ner för en massa trappor för att hänga lite.

Sedan flyttade vi alltså väggen till tredje stället och anledningen till det var att vårt vardagsrum blev till kök på grund av lite platsbyte i huset med min mamma, som vi delar hus med.

Nu sitter väggen i hallen.
Eftersom vi inte har möjlighet att fästa något i taket är konstruktionen som en bur där väggen står lutad mot takregeln inuti buren.

  • Väggen har en kickbräda på ca 30 cm,
  • den är 240 cm lång,
  • 240 cm bred och
  • hänger över ca 33 grader.

Det funkar bra. Med facit i hand hade vi ev gjort den lite brantare och kickbrädan bara 20 cm hög. Beskrivningar på olika konstruktioner hittar du säkert på internet, bl.a. Moon har en ganska utförlig beskrivning.

Så om du går i hemmaväggstankar. Ta dig en ordentlig funderare på vilken fas du är i i livet och var det rent praktiskt är bäst att ha väggen. Det är klart, om du är en estet, och har heminredning som ett stort intresse kanske en klättervägg inte världens tjusigaste heminredningsdetalj. Då blir det kanske svårare med prioriteringarna. Om man inte vill borra i taket har vi märkt att det går utmärkt att bygga en självstagande vägg om den inte är så stor. Reglarna som går ner mot golvet från de övre hörnen på väggen stör inte klättringen så mycket som man kanske först tror. Vi har ändå skruvat fast klätterväggen i väggen bakom för att den ska bli stabil, men inga skruvar eller hål i Golv och tak.

En annan viktig detalj är greppen. Först hade vi alldeles för små grepp. Vi beställde då fler, som var för juggiga. Juggar kan man ju, om man är händig fixa själv av trä, så där kan man spara en del pengar. Sedan har vi samlat på oss lite fler i blandade storlekar så att vi kan variera grepptyper. Det är av största vikt att ha tillräckligt många grepp i en greppstorlek som passar väggens lutning samt din egen förmåga för att träningen skall bli rolig.

Och ”träningen” då, hur går den till? Som komplement till hemmaväggen har vi också, pilatesboll, ringar och ett par vikter. En bra start är att köra diverse core övningar och rehab övningar som uppvärmning. Hänga lite i greppbrädan och klättra runt lite på väggen. När man är varm hittar man på ett par korta hårda problem på väggen. 2-4 moves brukar rymmas om man kör små på grepp. Ett pass brukar nog bli ca 45 min till en timme långt inklusive uppvärmning, så det gäller att ha en hög intensitet på klättringen (inte för stora grepp). Nedvärmning och stretching görs med fördel framför teven med en kopp te.

Vanligen blir det ganska få pass på väggen vilket får ses som ett gott tecken, att man får klätterbehovet tillfredsställt på annat håll, mest utomhus. Oftast hamnar vi i soffan direkt efter dagens slut. Då är det bra att ha lite träningsutrustning i närheten av soffan också. Som två urkramade gamla disktrasor sätter vi oss där vid kvällningen och tror att vi aldrig kommer att resa oss igen, men, så ser vi hanteln där och då kan man ju i alla fall göra några rehabövningar utan att behöva resa sig upp. Återigen heminredningspriotiteringar, känns det ok med en hantel framme hela tiden? Och, se för bövelen till att inget barn tappar den på tårna!

Vi är väldigt dåliga på att dra iväg var och en för sig på kvällarna helgerna och det viktigaste för oss är inte att bli starkare och starkare, det är att få ha kul och vara tillsammans alla fem. Vi har ju faktiskt gift oss med varandra för att vi vill vara tillsammans och efter en lång arbetsvecka skulle det kännas jättekonstigt att åka ifrån familjen igen bara för att klänga på en sten. Dessutom är ju klättring och framför allt utelivet runt klättringen det bästa vi vet och då är det självklart för oss att vi vill ge det till våra barn också.

Inspiration hämtar vi bl.a. från skärmen, yogamänniskor är ju vansinnigt starka, likaså streetworkoutgalningar. Det finns många därute som bidrar med inspiration till hemmaträning. Det bra med den typen av träning är att det är jobbigt att bara titta på. Skämt å sido, du behöver inte gå till gymmet för att göra övningarna, det är gratis, du kan fisa hur du vill och du kan ha på dig dina trasigaste skönaste mjukisbyxorna och käka en macka samtidigt som du gör dem. Det finns många därute som bidrar med inspiration till hemmaträning. Tips på hashtaggar:

Om du bara är lite uppfinningsrik kan du hitta träning i vardagen, cykla / gå till jobbet, handla till fots och bär hem tunga matkassar, benböj när du plockar ur diskmaskinen, lek med dina barn, pullups i gungställningen, armävningar med ungarna på ryggen osv. Om du har motivationen, skaffa en fingerbräda eller snickra ihop en bräda med en list på som du kan hänga vikter i.

Träna fingerstyrka med viktade lister. Inspiration av Jimmy Karlsson. 

Kom ihåg att för många av oss är glädjen och lekfullheten några av de största drivkrafterna. Är du en träningsmänniska kanske du har kraft att ta dig till gymmet istället.

En viktig del för oss är som sagt lättillgängligheten, vi har i dagsläget inget klättergym i vår hemstad. Vi har däremot 45 minuters bilfärd till Nordens största klättergym dit barnen älskar att åka så det försöker vi göra en gång i veckan. Vi klättrar av dem först och sedan sprutar mutorna i form av pysselböcker, serietidningar och fika för att mamman och pappan ska kunna klättra tillsammans.

Vad driver dig? Glädjen, att pressa grader, att utmana dig själv på svåra boulders oavsett grad, plast eller sten, eller längtar du kanske mest efter att kunna sitta på paddan i solen och dricka kaffe?


Vilka är Tina och Emil?

Tina 42 år gammal. Började klättra 2000.
Emil 39 år gammal. Började klättra i mitten av 90-talet. Träffades på klätterväggen. Klättrade endast trad och is i början, helst med övernattning i tält. I takt med att barnen blivit fler har lederna och anmarscherna blivit kortare och nätterna tillbringas ofta i husvagn under klättersäsong. Den perfekta klätterdagen spenderas numer med hela familjen vid ett block med en lägereld där vi äter grillade hamburgare med en lätt touch av kritsmak.

Publicerat av Ola

WordPress, UX och e-handels frilans. Driver varumärket Sten. Jobbar som lärare inom webb, media och IT på NTI Gymnasiet.